Nuorten Kansallinen
      Kontrabassokilpailu 2016
Videoita kilpailuesityksistä

Tiedotteet


Tiedote 3.4.2016

Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu 2016

Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu käytiin 2.4.2016 Turun konservatoriolla. Eri puolilta Suomea tulleiden nuorten basistien soittamana kuultiin yhteensä 33 kilpailusuoritusta. Kilpailun kuopus oli 8-vuotias ja vanhin 18-vuotias. Kilpailu käytiin neljässä sarjassa, joiden lisäksi kisattiin leikkimielinen jokerisarja, johon osallistui kolme rohkeaa kilpailijaa. Kaiken kaikkiaan tapahtuma onnistui erinomaisesti. Päivä oli pitkä ja antoisa kaikille, runsaslukuinen yleisö kannusti kilpailijoita innokkaasti koko päivän.

Tuomariston jäsenet olivat Teppo Hauta-aho, Sami Koivukangas ja Panu Pärssinen. Kilpailussa myönnettiin erikoispalkinto päivän parhaasta Teppo Hauta-ahon kappaleen tulkinnasta. Palkinnon sai Kaapo Kangas, jolle Teppo Hauta-aho säveltää kappaleen, joka kantaesitetään syksyllä 2016 Suomen kontrabassoklubin syyskonsertissa.

Kilpailun järjestivät Suomen kontrabassoklubi ry. ja Turun konservatorio, ja näillä näkymin seuraava kilpailu käydään vuonna 2020.

Kilpailussa palkitut


Tiedote 8.1.2016

Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu 2.4.2016 Turussa

Järjestyksessään toinen Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu käydään Turun konservatoriolla lauantaina 2.4.2016. Kilpailun järjestävät Suomen kontrabassoklubi ry ja Turun konservatorio, ja sen mahdollistaa Alfred Kordelinin säätiöltä saatu apuraha. Kilpailu käydään neljässä sarjassa ikäluokittain, ja päivän päättää kaikille avoin jokerisarja.

Tällä kertaa Kontrabassokilpailussa juhlitaan myös 75 vuotta täyttävää säveltäjä-kontrabasisti Teppo Hauta-ahoa. Hän on soittanut aikanaan Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa sekä säveltänyt paljon orkesteri- ja kamarimusiikkia. Hänen tuotantonsa kontrabassolle on huomattavan laaja koostuen eri-ikäisille ja -tasoisille basisteille sävelletyistä kappaleista. Vuoden 2016 Kontrabassokilpailussa on jokaisen sarjan pakollisten teosten listalla Hauta-ahon musiikkia ja tuomaristo palkitsee erikoispalkinnolla päivän parhaan Hauta-aho-tulkinnan.

Kilpailuraadissa on mukana joukko suomalaisia pitkän linjan pedagogeja ja orkesterimuusikoita. Yksipäiväisen tapahtuman ensisijaisena tarkoituksena on innostaa nuoria kontrabasisteja harrastuksensa parissa. Kuten Suomen kontrabassoklubi ry:n, myös Nuorten Kansallisen Kontrabassokilpailun tavoitteisiin kuuluu kontrabasson tunnettuuden lisääminen.

Ensimmäinen uudella nimellä käyty kilpailu houkutteli vuonna 2012 Hämeenlinnaan 37 kontrabassoharrastajaa ympäri Suomen. Vastaanotto oli innostunut ja tapahtuma hyvin lämminhenkinen, runsaslukuinen yleisö kannusti kisailijoita innokkaasti. Tätä ennen kilpailu on järjestetty nimellä Pikkubassokilpailu aina viiden vuoden välein muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.