Nuorten Kansallinen
      Kontrabassokilpailu 2016
Videoita kilpailuesityksistä

Tuomaristo


Teppo Hauta-aho

Teppo Hauta-aho
Kuva: Maarit Kytöharju

Teppo Hauta-aho aloitti orkesterimuusikon uransa Helsingin kaupunginorkesterissa vuonna 1965. Jätettyään kaupunginorkesterin hän soitti vuodesta 1975 Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, josta hän 2000-luvulla siirtyi vapaaksi taiteilijaksi. Vuodesta 1977 alkaen Teppo Hauta-aho kiersi Carita Holmströmin kanssa ympäri Suomen soittamassa soolokonsertteja ja koululaiskonsertteja. Konsertteja kertyi vuosien mittaan yli 300, ja nämä konsertit, joissa soitettiin kaiken tyylistä musiikkia, tekivät osaltaan kontrabassoa tunnetuksi Suomessa.

Hauta-aho on säveltänyt paljon orkesteri- ja kamarimusiikkia. Hänen tuotantonsa kontrabassolle on huomattavan laaja, esimerkiksi soolobassoteos Kadenza on monien kansainvälisten kontrabassokilpailuiden pakollinen kappale. Hän on myös kirjoittanut huomattavan määrän pedagogista materiaalia kontrabassolle. Vuonna 1986 hän voitti ”Prix Reine Marie-José” -palkinnon teoksellaan Fantasy for Trumpet and Orchestra.

Hauta-aho on tunnustettu muusikko myös jazzpiireissä. Hän on tehnyt yhteistyötä monien merkittävien suomalaisten muusikkojen, kuten Pekka Pöyryn, Seppo ”Paroni” Paakkunaisen ja Heikki Sarmannon kanssa. Kolmen viimeksi mainitun kanssa perustettu ”Tuohi Quartet” voitti EBU:n jazzyhtyekilpailun vuonna 1971 Montreux’ssa. Hauta-aho viihtyy myös freejazzin parissa.

75-vuotisjuhlien kunniaksi Hauta-aholla on kiireinen vuosi edessään. Toukokuussa hänellä on kiertue Isossa-Britanniassa (Teppo-Fest) ja NKK:n lisäksi hän istuu kahden muun kilpailun tuomaristossa tänä vuonna, maaliskuussa Espanjassa kansainvälisessä kontrabassokilpailussa sekä syksyllä BASS2016-tapahtumassa Prahassa järjestettävässä kilpailussa.

Terveiset kilpailjoille ovat samat kuin tuomarikollega Samilla, ja Teppo haluaa muistuttaa vielä, että on aina tärkeintä soittaa musiikkia, ei vain kontrabassoa!


Sami Koivukangas

Suomen Kansallisoopperan orkesterin soolobasisti Sami Koivukangas aloitti basso-opintonsa 9-vuotiaana Oulussa. Ensimmäiset kymmenen vuotta Samia opetti Hannu Murto. Kipinä opiskella bassonsoitosta ammatti alkoi kyteä kotikaupungin orkesterin riveissä, kun Sami pääsi orkesteriin ensimmäistä kertaa keikalle ollessaan 16-vuotias. Lukion jälkeen Koivukangas suuntasi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan Jussi Javaksen bassoluokalle. Opiskeluvaiheessa tärkeitä olivat myös kesäleirit, erityisesti Limingan ja Riihimäen musiikkileirit.

Ennen oopperabasistin uraa Sami ehti toimia kolme vuotta viransijaisena Radion Sinfoniaorkesterissa. Vuonna 2000 hän sai bassoryhmän varaäänenjohtajan paikan Kansallisoopperan orkesterista ja vuoden 2010 syksystä hän on ollut orkesterin soolobasisti. Sami on soittanut oopperoita myös kesäisin vuodesta 2002 alkaen – hän toimii Savonlinnan oopperajuhlaorkesterin kontrabassoryhmän äänenjohtajana.

Sami on soittanut Limingan musiikkileirin orkesterin ja Eesti Muusika-Akadeemian orkesterin solistina. Hän opettaa bassonsoittoa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Samin soittoa voi kuunnella levyiltä Arctic Double Bass ja Echoes from Hauta-aho. Hän on myös osallistunut Koussevitzky-kontrabassokilpailuun Moskovassa ja Bottesini-kilpailuun Cremonassa, Italiassa. Vapaa-aikanaan Sami pelailee tietokonepelejä.

Kilpailupäivänä Sami toivoo kuulevansa kontrabassoa soitettavan ”hyvällä äänellä ja iloisella mielellä!”

Sami Koivukangas
Kuva: Zoltán Kövér


Panu Pärssinen

Panu Pärssinen
Kuva: Jukka Mertanen

Aloitin kontrabassonsoiton 11-vuotiaana Imatralla. Ensimmäisiltä opettajiltani Mikko Rantalaiselta ja Jukka Räikköseltä opin, että bassonsoitto on kivaa. Tuosta opista olen nyt 38 vuoden jälkeenkin Tapiola Sinfoniettassa soittaessani kiitollinen. Erityiskiitokset Jukalle suklaasta – sain sitä vaikken juuri vielä harjoitellutkaan!