Panu Pärssinen johti kontrabasso-orkesteria Kallio-Kuninkalassa keväällä 2018

Kontralla kisailemaan
– tuomari Panu Pärssisen ajatuksia kilpailusta

NKK on ollut upea tapahtuma ja sen tuomaristoon kuuluminen on kunniatehtävä ja hieno näköalapaikka suomalaiseen nuoreen bassonsoittoon. Osallistujat jännittävät tietysti omaa soittoaan, mutta jännää on myös tuomaristossa. 

Soittamisessa on lukuisia elementtejä, joita tuomareiden pitää pystyä analysoimaan lyhyessä ajassa ja tehdä kuulemastaan yhteenveto. Sitten erilaisten persoonien eri lähtökohdista syntyneet erilaiset esitykset pitäisi laittaa paremmuusjärjestykseen. Tämä ei ole itselleni lainkaan niin mieluista ja helppoa. 

Kilpaileminen taiteessa kun on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kilpailu kannustaa harjoittelemaan ja tuo esiintymiskokemusta, mutta pitää muistaa, että persoonallisuuksille on tilaa ja että soiton tuoma ilo soittajalle ja kuulijalle eivät ole mitattavissa. Toisilta kilpailijoilta kannattaa ammentaa oppia ja inspiraatiota, mutta nauttia omasta soitosta yhtälailla – opittavaa on paljon eikä valmista tule hetkessä, joten pidetään ilo mukana koko matkan ajan!

Kun sitten tuomaristo arvioi esityksiä, niin tässä on joitakin keskeisiä näkökohtia:

  • Musiikki ensin! Mieti mitä tunnelmia kappaleessasi on. Pidä kappale elävänä aivan kuten laulaisit sitä: Tuo esiin huippukohdat ja tärkeät sävelet ja soita lempeästi rauhalliset suvantokohdat.
  • Sävelpuhtaus on puoli ruokaa! Puhdas soitto ilahduttaa aina.
  • Muista oikea tilannenopeus! Kun soittosi on selkeää ja osaat jo hienosti kappaleen rytmit ja sävelkulut, niin muista myös, että esittäessä ja jännittäessä sydämen pulssin kohotessa myös soitto tuppaa nopeutumaan. Maltti on valttia.
  • Kaunis ja kantava ääni. Kappaleen tunnelmaan sopiva sointi varmistaa sanomasi perille menon. Erityisesti pianon kanssa soitettaessa pitää soittaa myös tarpeeksi selkeästi, että kuulijat salin perälläkin kuulevat sinut.

Soiton iloa kaikille osallistujille!

Aloitin kontrabassonsoiton 11-vuotiaana Imatralla. Ensimmäisiltä opettajiltani Mikko Rantalaiselta ja Jukka Räikköseltä opin, että bassonsoitto on kivaa. Tuosta opista olen nyt yli neljänkymmenen vuoden jälkeenkin Tapiola Sinfoniettassa soittaessani kiitollinen. Erityiskiitokset Jukalle suklaasta – sain sitä, vaikken juuri vielä harjoitellutkaan.” – Panu Pärssinen

• • •


Pontus Grans 

Kontrabasso on ollut itselleni mainio soitin, koska sen soittajana voi kehittyä rajattomasti ja yhteissoitto on yhdessä tekemistä parhaimmillaan. Huomaan ajattelevani asiasta samalla tavalla tänään kuin 20 vuotta sitten Lohjan musiikkiopiston oppilaana. 

Toimin nykyään kontrabasson äänenjohtajana Vaasan kaupunginorkesterissa. Kontrabassoa on ollut ilo soittaa myös pienemmissä yhtyeissä, jolloin teosten etsiminen ja löytäminen on ollut osa seikkailua.

Opiskelin kontrabassonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Lasse Lagercrantzin ja Panu Pärssisen johdolla. Olen täydentänyt opintojani lukuisilla kursseilla ulkomailla ja viime vuosina olen syventynyt vanhan musiikin esityskäytäntöihin Ammattikorkeakoulu Novialla Pietarsaaressa. 

”Odotan innolla tapaavamme Nuorten kontrabassokilpailussa! Yhdessä teemme kilpailun, kun kannustamme toinen toisiamme ja arvostamme esiintymistä, jota edeltää ahkera harjoittelu.”

• • •


Venla Lahti

Venla Lahti aloitti kontrabassonsoiton vuonna 2009 Itä-Helsingin Musiikkiopistossa, jossa hän opiskeli pääasiassa Tarja Nybergin kanssa. Sieltä hän jatkoi Sibelius-Akatemiaan, ensin nuorisokoulutukseen vuonna 2017 ja 2021 yliopiston puolelle. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajiaan ovat olleet Lasse Lagercrantz sekä Kati Salovaara. 

Syksyllä 2025 Lahti aloittaa koeajan Radion Sinfoniaorkesterissa. Tätä ennen hän on ollut määräaikaisilla kiinnityksillä mm. Helsingin Kaupunginorkesterissa, Sinfonia Lahdessa ja Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Kahdessa ensin mainitussa Lahti on myös toiminut äänenjohtajan tehtävissä. 

Lisäksi tärkeää orkesterikokemusta on tuonut Euroopan Unionin nuoriso-orkesteri, jonka jäsen Lahti oli vuosina 2020–2024. Sinfoniaorkesterit ovat olleet Lahdelle ”toinen opinahjo” yliopiston ohella, hänen polullaan ammattimuusikoksi. 

Lahti nauttii myös kovasti pienemmissä kokoonpanoissa soittamisesta. Basistina täytyy pitää huolta koko kokoonpanon pohjasta, ja tämän vastuun kantaminen yksin ja sen tuomat haasteet ovat Lahdesta innostavia.

”NKK on tietenkin kilpailu mutta myös upea mahdollisuus nuorelle tavata muita soittajia, jotka jakavat saman, tärkeän kiinnostuksen kohteen hänen kanssaan. Tutustukaa ja inspiroitukaa toisistanne!”

• • •

Kilpailun pianisti Elina Saksala

Elina Saksala toimii pianistina Länsi- ja Keski-Helsingin musiikkiopistoissa sekä Sibelius-Akatemiassa. 

Elina on suorittanut maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion oppilaana. Hän on opiskellut myös Wienissä ja silloisessa Leningradissa usean vuoden ajan. Noina opiskeluvuosina Elina sai jo hiukan esimakua kontrabassokirjallisuudesta säestäessään Ludwig Streicherin luokkaa. 

Varsinkin jousisoitinrepertuaari on karttunut lukuisien mestarikurssien ja musiikkileirien säestäjänä. Viime vuosina Elina on tutustunut mm. Ödon Rácziin, Dan Styffeen, Esko Laineeseen, Janne Saksalaan, Michael Wolfiin sekä Duncan McTieriin bassokurssien ja konserttien kautta. Elina on myös ollut usean vuoden ajan Kontrabassoklubin luottopianisti. 

”On hienoa saada soittaa nuorten ja innokkaiden kontrabasistien kanssa. Muistuttaisin säestysnuottien sekä mahdollisesti teippirullan mukaan ottamisesta. Kontrabasson juhlaa!”