Suomen kontrabassoklubi perustettiin vuonna 1976. Samoihin aikoihin oli perustettu käyrätorviklubi, ja esimerkkiä seurasivat pian muutamien muidenkin soitinten soittajat.

Kontrabassoklubin tarkoituksena on suomalaisen kontrabassonsoiton kehittäminen, kontrabasson tuntemuksen laajentaminen, kontrabassonsoiton perinteen vaaliminen, suomalaisten kontrabassonsoittajien yhdyssiteenä toimiminen sekä näiden ulkomaisten yhteyksien luominen ja kehittäminen.

Nykyään kontrabassoklubin toimintaan kuuluu vuosittainen syyskonsertti, joka järjestetään vuoron perään eri kaupungeissa. Toiminnan näkyvin elementti on jäsenlehti Kontra-C, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kontrabassoklubin nuottikirjasto sisältää kontrabassokonserttojen orkesterisäestyksiä ja kamarimusiikkia, ja sen materiaalia voidaan lainata kontrabassoklubin jäsenille sekä orkestereille, musiikkioppilaitoksille ja muille yhteisöille.

Lisäksi kontrabassoklubi järjestää mestarikursseja, konsertteja ja muita kontrabassoon liittyviä tai muuten jäsenistöä yhdistäviä tapahtumia. Joka viides vuosi pidetään kilpailu nuorille kontrabasisteille.