Nuorten Kansallinen
      Kontrabassokilpailu 2016
Videoita kilpailuesityksistä

Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu 2.4.2016 Turussa


Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu 2016

Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu käytiin 2.4.2016 Turun konservatoriolla. Eri puolilta Suomea tulleiden nuorten basistien soittamana kuultiin yhteensä 33 kilpailusuoritusta. Kilpailun kuopus oli 8-vuotias ja vanhin 18-vuotias. Kilpailu käytiin neljässä sarjassa, joiden lisäksi kisattiin leikkimielinen jokerisarja, johon osallistui kolme rohkeaa kilpailijaa. Kaiken kaikkiaan tapahtuma onnistui erinomaisesti. Päivä oli pitkä ja antoisa kaikille, runsaslukuinen yleisö kannusti kilpailijoita innokkaasti koko päivän.

Tuomariston jäsenet olivat Teppo Hauta-aho, Sami Koivukangas ja Panu Pärssinen. Kilpailussa myönnettiin erikoispalkinto päivän parhaasta Teppo Hauta-ahon kappaleen tulkinnasta. Palkinnon sai Kaapo Kangas, jolle Teppo Hauta-aho säveltää kappaleen, joka kantaesitetään syksyllä 2016 Suomen kontrabassoklubin syyskonsertissa.

Kilpailun järjestivät Suomen kontrabassoklubi ry. ja Turun konservatorio, ja näillä näkymin seuraava kilpailu käydään vuonna 2020.

Kilpailussa palkitut


Nuorten Kansalliseen Kontrabassokilpailuun ilmoittautui 34 osallistujaa!

Vuoden 2016 kilpailun ilmoittautumisaika on päättynyt ja ilmoittautumisia kertyi yhteensä 34. Alakoulu, alle 2 vuotta soittaneiden sarjassa kisaa kuusi basistia, alakouluikäisissä 13, yläkouluikäisissä 11 basistia ja lukiolaisten sarjassa neljä soittajaa. Kilpailijoita tulee musiikkioppilaitoksista kautta koko Suomen.

Myös kilpailun tuomariston nimet ovat selvillä, tuomaristossa istuvat Panu Pärssinen (Tapiola Sinfonietta), Sami Koivukangas (Suomen Kansallisoopperan orkesteri) ja Teppo Hauta-aho (vapaa taiteilija). Lue lisää tuomareista!

Kilpailun pianisti on tällä kertaa turkulainen Mikael Kemppainen.

Myös päivän parhaasta Hauta-aho-tulkinnasta myönnettävä erikoispalkinto on selvillä: Teppo Hauta-aho säveltää sarjan voittajalle oman kappaleen, joka kantaesitetään syksyllä Kontrabassoklubin syyskonsertissa!

Kilpailupäivän aikataulu


Järjestyksessään toinen Nuorten Kansallinen Kontrabassokilpailu käydään Turun konservatoriolla lauantaina 2.4.2016. Kilpailun järjestävät Suomen kontrabassoklubi ry ja Turun konservatorio, ja sen mahdollistaa Alfred Kordelinin säätiöltä saatu apuraha. Kilpailu käydään neljässä sarjassa ikäluokittain, ja päivän päättää kaikille avoin jokerisarja.

Tällä kertaa Kontrabassokilpailussa juhlitaan myös 75 vuotta täyttävää säveltäjä-kontrabasisti Teppo Hauta-ahoa. Hän on soittanut aikanaan Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa sekä säveltänyt paljon orkesteri- ja kamarimusiikkia. Hänen tuotantonsa kontrabassolle on huomattavan laaja koostuen eri-ikäisille ja -tasoisille basisteille sävelletyistä kappaleista. Vuoden 2016 Kontrabassokilpailussa on jokaisen sarjan pakollisten teosten listalla Hauta-ahon musiikkia ja tuomaristo palkitsee erikoispalkinnolla päivän parhaan Hauta-aho-tulkinnan.

Kilpailuraadissa on mukana joukko suomalaisia pitkän linjan pedagogeja ja orkesterimuusikoita. Yksipäiväisen tapahtuman ensisijaisena tarkoituksena on innostaa nuoria kontrabasisteja harrastuksensa parissa. Kuten Suomen kontrabassoklubi ry:n, myös Nuorten Kansallisen Kontrabassokilpailun tavoitteisiin kuuluu kontrabasson tunnettuuden lisääminen.

Tervetuloa Turkuun!

Kuvia edellisestä kilpailusta Videoita edellisestä kilpailusta